2013-08-27 23:37:48• hírek • MTI

Lord Richard Attenborough 90 éves

Lord Richard Attenborough Oscar-díjas angol filmrendező, színész, aki a filmművészet történetében a kamera mindkét oldalán jelentőset alkotott, augusztus 29-én lesz kilencvenéves. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Attenborough három fiú közül a legidősebb, David nevű öccse mint ökológus és nagysikerű természetfilmek alkotója vált híressé, ő a lovagi rangig és a Sir megszólításig vitte. Richard kora gyerekkorától a színjátszás szerelmese volt, s 1941-ben felvételt nyert a világ egyik leghíresebb színiiskolájába, a londoni Királyi Drámai Művészeti Akadémiára (RADA), s még ebben az évben Eugene O'Neill egyik darabjában debütált a színpadon. Filmes karrierje 1942-ben egy háborús filmmel indult, majd 1944-ben csatlakozott a Királyi Légierőhöz. A filmezéshez 1947-ben A brightoni szikla című bűnügyi drámával tért vissza, az alkotás abban az évben a legnézettebb brit filmnek bizonyult és Attenborough filmsztárrá lépett elő. Egy időre beskatulyázták, sorra osztották rá a nehezen beilleszkedő, munkásszármazású karaktereket, de az 50-es évektől már vígjátékokban is szerepet vállalt.

1959-ben megismerkedett Bryan Forbes rendező-producerrel, s megalapították a Beaver Filmstúdiót, amelyben Attenborough színészként és producerként vett részt. Együttműködésük eredménye volt többek között a Forbes rendezte Séance on a Wet Afternoon, a főszerepért Attenborough megkapta a legrangosabb brit filmes kitüntetést, BAFTA-díjat.

A hatvanas években főként háborús filmekben vállat szerepeket: 1963-ban A nagy szökésben Steve McQueen oldalán remekelt, majd egy forrófejű hajómérnököt játszott a Homokkavicsokban, ezért 1967-ben Golden Globe-díj lett a jutalma a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Egy évvel később ugyanebben a kategóriában győzött, a Doctor Dolittle című filmben nyújtott teljesítményéért.

Attenborough rendezői karrierje 1969-ben indult az Ó, az a csodálatos háború című szatirikus musicallel, amelyben Laurence Olivier és Vanessa Redgrave is szerepelt, jutalma Golden Globe-díj lett a legjobb külföldi film kategóriában. 1972-ben az életrajzi film területére kalandozott A fiatal Churchill című alkotással, 1977-ben készült el a második világháborús A híd túl messze van, amelyben még a mellékszerepeket is világsztárok játszották. 1978-ban a horrorba hajló krimi területére kirándult A mágus című filmjével, melynek főszerepére kedvenc színészét, Anthony Hopkinst kérte fel.

1982-ben húszéves álma valósult meg, amikor filmre vihette az India függetlenségét békés eszközökkel elérő Gandhi életét. A monumentális filmeposz nyolc Oscar-díjat kapott, Attenborough a legjobb rendezés díját vehette át, s jutalmazták a főszerepet alakító Ben Kingsleyt is. 1986-ban a Michael Douglas főszereplésével forgatott Tánckar, majd a dél-afrikai apartheid szörnyűségeit feltáró Kiálts szabadságot! következett. Az életrajzi tablók nagymestere 1992-ben Charlie Chaplin életét vitte filmvászonra, a címszerepet Robert Downey Jr. játszotta, majd Anthony Hopkins főszereplésével az Árnyékország következett a Narnia krónikáit író C.S. Lewis (név)házasságáról, majd 1996-ban egy sikertelen alkotás Hemingway első világháborús éveiről Szerelemben, háborúban címmel. Utolsó rendezése 2007-ben készült el, a Sirley MacLaine és Christopher Plummer főszereplésével készült A szerelem gyűrűje vegyes kritikai fogadtatásban részesült.

Attenborough, aki 1979 óta nem vállalt filmszerepeket, 1993-ban Steven Spielberg kedvéért a Jurassic Parkban tért vissza újra a kamera másik oldalára, döntését nagyban befolyásolta, hogy némi lelkifurdalása volt amerikai kollégájával szemben, mert a Gandhi annak idején Spielberg E.T. című filmje elöl vitte el az Oscar-díjat. Az őslényparkot építtető excentrikus befektető figuráját a film 1997-es folytatásában is elvállalta. 1994-ben a Csoda New Yorkban című családi filmben a Mikulást játszotta, majd 1998-ban a Cate Blanchett főszereplésével készült Elizabethben I. Erzsébet angol királynő tanácsadóját, Sir William Cecilt keltette életre. Érdekesség, hogy Shakespeare-műben csak egyetlen alkalommal bukkant fel a filmvásznon, Kenneth Branagh 1996-ban készült Hamlet-adaptációjában ő volt a Rosencrantz és Guilderstern halálát bejelentő angol követ.

Attenborough még színi akadémistaként ismerte meg feleségét, akitől három gyermeke született, fia rendező, egyik lánya színésznő lett. Másik lányát és egyik unokáját 2004 karácsonyán vesztette el, a Thaiföldön nyaraló család az Indiai óceánon keletkezett szökőár áldozata lett.

A kitüntetésekkel dúsan dekorált Attenborough 1967-ben megkapta a CBE kitüntetést, 1976-ban lovaggá ütötték, 1993-ban pedig főrend lett, így kijár neki a Lord megszólítás. 1987 óta az UNICEF jószolgálati nagykövete és 2002 óta a Chelsea futballklub élethossziglani alelnöke. 2003-ban elvállalta egykori alma matere, a RADA elnöki tisztét, amely Diana hercegnő halála óta állt üresen. Attenborough a walesi hercegné egyik legközelebbi barátja volt, Diana az ő segítségével győzte le visszahúzódó természetét és a közszerepléstől való rettegését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: